
איך מחשבים מזונות במשמורת משותפת? כל התשובות
החלטתם על משמורת משותפת כי אתם רואים את טובת הילדים? זה צעד משמעותי. השלב הבא הוא להבין את אופן תחשיב דמי המזונות בינכם. חישוב דמי המזונות נגזר מגורמים שונים, ביניהם זמני השהות של הילדים אצל כל אחד מבני הזוג. כלומר, לסוג המשמורת יש השפעה מכרעת על דמי המזונות, אך חשוב להבין מהם הגורמים האחרים ואיך מבוצע החישוב בפועל.
מזונות ילדים מבטאים את אחריות ההורה לשאת בצרכי המחייה של ילדיו הקטינים. אחריות זו מעוגנת בחוק בישראל. במידה וההורים חיים בנפרד, סכום המזונות נגזר מפערי השכר בין ההורים וכן מחלוקת זמני השהות בין הילדים. עם זאת, הנושא משתנה במידה וישנם ילדים מתחת לגיל 6. אז אם הגעתם לשלב שעליכם לחשב את דמי המזונות – חשוב שתבינו לעומק את שיטות התחשיב, מי מחליט על הסכומים הסופיים וכן איך גיל הילדים משפיע על סכום המזונות. במאמר זה נסביר את כל הנושאים הללו ועוד, בעזרתו של עורך דין לענייני משפחה עודד וולף.
אז מהם דמי מזונות?
במדינת ישראל, המחוייבות של ההורה כלפי ילדיו הקטינים שמתחת לגיל 18 היא לדאוג לצרכיהם. צרכים אלו מכונים מזונות. במידה וההורים חיים בנפרד, שני ההורים נושאים במימון מזונות ילדיהם.
המזונות הם זכותם של הילדים, ולכן ההורים צריכים להתחשב בטובת הילדים ובצרכיהם על מנת שההסכמה לגביהם תהיה תקפה ומחייבת.
במקרים של סרבנות / קשיים כלכליים לתשלום מזונות,
כנסו לקריאה נוספת על מזונות ילדים ביטוח לאומי >>
מי מחליט על סכום המזונות?
ההחלטה על סכום המזונות יכולה להיקבע על פי הסכם שנעשה בין ההורים או כזה שנקבע על פי הכרעה משפטית מוסמכת. כלומר, במידה ואין הסכמה בין ההורים על סכום המזונות, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט א לבית הדין הרבני והוא זה שיכריע בשאלת הסכום. התביעה מוגשת בשם הקטין על ידי אדם בגיר, ועליה להיות מוגשת לבית המשפט שבתחום השיפוט שלו מתגורר הקטין. הגשת תביעה לגבי מזונות כרוכה בתשלום אגרה.
איך גיל הילדים משפיע על סכום דמי המזונות?
בחלוקת דמי מזונות גיל 6 מהווה את קו פרשת המים בנוגע למחוייבות האב, ללא קשר למצבו הכלכלי. על פי הדין העברי בשילוב עם פסיקת בית המשפט העליון, חלוקת דמי המזונות בין ההורים נעשית באופן הבא:
- מגיל לידה עד גיל 6 – האב חייב באופן מוחלט לשלם את דמי המזונות, ללא השפעה של יכולתו הכלכלית. כלומר, גם אם מדובר באב חסר אמצעים, נכה או מחוסר עבודה – הוא מחוייב בתשלום המזונות לילדיו.
- מגיל 6 ועד גיל 18- שני ההורים נושאים במזונות ילדיהם. תחשיב המזונות מושפע מפערי השכר וחלוקת זמני השהייה ביניהם.
מה חשוב לקחת בחשבון בחישוב דמי המזונות?
דמי המזונות מורכבים מצרכים הכרחיים וצרכים שאינם הכרחיים. צרכים הכרחיים הם צרכים שאינם דורשים הוכחה וקיומו של הילד תלוי בהם, כמו למשל מקום מגורים ואחזקתו, מזון, ביגוד, צרכים רפואיים דחופים וחינוך. צרכים שאינם הכרחיים, המוכרים גם בשם "צרכים מדין צדקה", הן הוצאות כמו חוגים, שיעורים פרטיים, בילויים, מתנות, טיולים, חופשות וכן הלאה. הוצאות אלו מוטלות על שני ההורים. החישוב להוצאות אלו נעשה על פי החלק היחסי שנותר מן הסכום הפנוי בהכנסותיהם, לאחר ניקוי צרכיהם.
על מנת לחשב דמי מזונות יש לקחת בחשבון את מספר הילדים, צרכיהם (ההכרחיים ושאינם הכרחיים) וגיליהם מצד אחד. מן הצד השני יש לבחון את הכנסות ההורים בניכוי הוצאות כל אחד מהם על צרכיו. כלומר, אין דין משפחה אחת כמשפחה אחרת, גם אם זמני השהות זהים. מכאן, שחשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה, על מנת לבחון את מצבכם הכלכלי, נכסיכם והפוטנציאל בגדילה בהכנסות וכן גורמים נוספים, על מנת לייצר תמונת מצב שתהא הוגנת גם עבור הילדים וגם עבור ההורים.
האם ניתן לשנות את סכום המזונות?
כמו כל הסכם משפטי, גם סכום דמי מזונות ניתן לשינוי. כמובן שעל מנת לשנותו יש להציג שינוי מהותי בנסיבות המצדיק זאת.
לסיכום, הגירושים הם תהליך מורכב, בעיקר כשהם כוללים ילדים. אם החלטתם על משמורת משותפת, ניתן ורצוי לפתור את נושא המזונות באמצעות הסכמות ביניכם. חשוב להסתייע בעורך דין לענייני משפחה, שיש לו ניסיון בתחום ויוכל להכווין אתכם לקבלת הסכמות הוגנות מבלי לערב חוקרים פרטיים ובתי משפט, שיאפשרו לכם יציאה לחיים החדשים של שני בני הזוג, באופן מכבד ומכובד.
